«Ποιοι και γιατί “φοβούνται” το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;»

Γιάννης Μηλιός

Στην εφημερίδα «Αγορά» (Δημήτρης Αλειφερόπουλος)

Ο Γιάννης Μηλιός αμέσως μετά την επιστροφή του από το Λονδίνου μιλά αποκλειστικά στην «Α» και αποκαλύπτει ότι πολλά από τα στελέχη με τα οποία συναντήθηκε ο ίδιος και ο Γ. Σταθάκης στο City «είναι στελέχη μεγάλων επενδυτικών ιδρυμάτων που έχουν ζητήσει και μας έχουν δει σε αρκετές συναντήσεις μετά το Μάιο του 2012».

Αποδίδει τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από τις συναντήσεις που είχε στη «Μέκκα του καπιταλισμού» σε «επικοινωνιακό παιχνίδι» της κυβέρνησης «που επιχειρεί να συγκαλύψει την τραγική θέση της κυβέρνησης» για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του Παρισίου.

Μάλιστα αναφέρει ποιοι είναι αυτοί που «φοβούνται» τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του είναι «κοστολογημένο» και «δημιουργεί ένα σταθερό περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις»

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν βασίζεται στον δανεισμό από τις χρηματαγορές» αλλά στη «δημιουργία και ανακατανομή των εσωτερικών πόρων» όπως λέει χαρακτηριστικά.

– Τι συνέβη στο Λονδίνο και που αποδίδετε το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τις επαφές σας με τα στελέχη των αγορών;

Όλα όσα ειπώθηκαν και ακούστηκαν αποτελούν επικοινωνιακό παιχνίδι που επιχειρεί να συγκαλύψει την τραγική θέση της κυβέρνησης που απορρέει από το γεγονός ότι εδώ και καιρό έχει συνομολογήσει την συνέχιση των μέτρων αποδόμησης της κοινωνίας και της οικονομίας εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα – εντός και εκτός συνόρων- και πάντα σε βάρος του ελληνικού λαού.

– Υπονοείτε ότι υπήρξε μεθόδευση και σκοπιμότητα;

Με πολλούς από όσους συνομιλήσαμε στο Λονδίνο γνωριζόμαστε. Είναι στελέχη μεγάλων επενδυτικών ιδρυμάτων που έχουν ζητήσει και μας έχουν δει σε αρκετές συναντήσεις μετά το Μάιο του 2012. Μου προκαλεί αίσθηση και ερωτηματικά ότι μέχρι προχθές δεν υπήρχε τέτοια εικόνα. Αυτού του είδους οι ακραίες αντιδράσεις εμφανίστηκαν μόλις τώρα. Τώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυτή τη δεινή θέση.

– Πως είδατε την αντίδραση των στελεχών με τα οποία συναντηθήκατε σε σχέση με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατανόησαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι ένα πρόγραμμα απολύτως κοστολογημένο με πρώτιστο στόχο την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου.

Το πρόγραμμά μας δεν βασίζεται στον δανεισμό από τις χρηματαγορές, βασίζεται κυρίως στη δημιουργία και ανακατανομή των εσωτερικών πόρων. Πόροι που είναι υπαρκτοί και παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Το σχέδιο αυτό δημιουργεί ένα σταθερό περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και επομένως εξετάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως από όσους έχουν ως βασική στρατηγική τις μακρόπνοες επενδύσεις που δημιουργούν σταθερή ανάπτυξη.

– Ποιοι και γιατί «φοβούνται» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι λογικό να ανησυχούν κάποιοι που βλέπουν τη χώρα ως πεδίο κερδοσκοπίας και ευκαιριακού πλουτισμού σε βάρος των πολιτών και του δημόσιο συμφέροντος.

– Σε ποιους τομείς εστιάστηκε η παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Πέρα από το ζήτημα της «νέας σεισάχθειας» των επενδύσεων και της οικονομικής συγκυρίας εστιάσαμε την προσοχή μας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους . Παρουσιάσαμε τις απόψεις μας καθώς αποτελεί κοινή πλέον πεποίθηση των οικονομικών αναλυτών και των διεθνούς κύρους ερευνητικών Ινστιτούτων ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση χρέους. Οι ίδιες αυτές συστημικές αναλύσεις επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

– Τελικά οι αγορές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή δείχνουν να το απορρίπτουν;

Οι αγορές έχουν πάντα τον δικό τους τρόπο λειτουργίας και τη δική τους στρατηγική που αποσκοπεί στην κερδοφορία.

Από εκεί και πέρα και με τις αγορές και με τους δανειστές σημασία έχει σε ποια πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης διαλέγεις να καθίσεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Comments are closed.